Tuesday, January 25, 2011

Gadis Manja Pilihan Lelaki??

salam sume...kepada golongan awek-aweks di luar sane tuh...meh dengar cite aku...hihi...okeh aku nak cerita kat korang sume tentang jenis2 awek yang jadik pilihan kaum adam..haaa..aku tau korang mesti suke bace pasal nih kan?kan??=D

ok..tanpa buang masa.....



sekadar gambar hiasan....huhuhu




TERLALU MANJA
 bagi korang yang rase korang berada dalam kategori cik aweks yang terlalu manja....aku harap korang bersabar ye...bukan ape...biasenye lelaki kurang suke pada awek yang terlalu manja...mungkin mula2 kenal memang dorang suka....korang jangan tak tau...lelaki nih jenis makhluk yang cepat bosan..dah lame2 kenal...naek menyampah jugak..yela kan..mane tahan kalau manje yang mengalahkan kucing tuh..agak2 la kan...hehehe

BUAT-BUAT MANJA
ok...buat-buat manja??kalau korang nak tau...kaum adam tak suke la aweks yang buat-buat manja nih..bukan ape....kemanjaan korang tu tak nampak natural tau....lagi nampak mengada-ngada ade lah..huhuhu...so elakkan bersikap camni tau.....

MANJA MACAM BUDAK-BUDAK..
haa..ni lagi satu jenis manja yang tak di sukai lelaki....huhuhu...even aku sendiri pom tak suke tau kalau ade aweks yang jenis macam nih...tegur sket tak boleh...marah lagi la...cepat betol touching....hmmm....mesti cepat pakwe korang angkat kaki...siket2 merenget...kalah adik sepupu aku yang umor 4 tahun...merenget nak susu...haha..jangan marah...


ni budak manja kesayangan aku....Dalila...



MANJA BERTEMPAT
     yes!!yang nih aku suke...korang tau tak...kaum adam nih die suke tau klau awek die manja2..tapi mesti bertempat la kan....manja bertempat nih maksudnye pompuan yang tau situasi dan masa yang sesuai nak bermanja ngan pakwe dorang...barulah nampak berdikari...pompuan yang bersikap macam nih memang menjadi rebutan pakwe2 kat luar sane..haaa...ape lagi??jom kite praktis jenis kemanjaan macam nih...hahhaha....
* sengal *


ok...ni saje2 je aku nak interprem..gambar aku takde kene mengena ngan entri ni ye..haha



POMPUAN YANG SUKE MINTAK DI MANJA...
aku tau..sume pompuan suka di manja2...tipu la kalau korang tak suke...tak normal la tuh...even aku sendiri. pom....hahaha...tapi jangan selalu tau mintak di manja bagai menatang minyak yang penuh..fuh berperibahasa...layanan first class macam tuan puteri...kalau merajuk..mintak pujuk2 siap kena beli cokelat ferero rocher + teddy bear bagai..kalau sekali skala takpe lagi...kalau tiap2 kali....mesti pakwe korang pening kepala layan kerenah korang..betol tak??


ok...aku dah abih membebel....korang layan je ek????
Thanks for reading!!

surat untuk kamoo...

dear kamoo,,

         Tak tau nak cakap ape..takde idea nak menulis....aku cume harap " kamoo" hepi selalu....aku tau aku bukan insan sempurna yang boleh buat semua orang hepi...aku cube buat yang terbaik untuk puaskan hati semua pihak,...tapi ape kan daya....aku hanya aku....

          kalau kamoo gembira...aku jugak gembira...kalau kamoo sedih...aku pom terase....mungkin silap datang dari aku..aku mintak maaf..kita dah tak macam dulu....sekarang kite macam orang asing....sekarang kita dah tak semesra dulu...kenape ye???

          tapi xpe la...sebagai seorang sahabat...aku sayang kamoo macam aku sayang diri aku sendiri...mungkin ade hikmah di atas semua yang terjadi....aku redha..semoga kamoo bahagia selalu..itu saja pintaku..


  sekian...wasalam..

Friday, January 21, 2011

Rahsia Tulisan Tangan

hai sume...salam 1 blogger..kih3..ok..hari ni aku nak berkongsi rahsia tentang tulisan tangan...korang boleh tengok maksud personaliti korang berdasarkan tulisan korang...ok aku tak nak membebel macam itik..korang layan je...cekidaut....





TULISAN BERUBAH UBAH

Ada orang yang bentuk tulisannya tidak pernah berubah ubah sejak dari dulu lagi. Ha..itu menandakan bahawa dia juga seorang yang sukar untuk berubah. maknanya dia lebih suka mengekalkan personaliti dirinya yang sedia ada sejak dulu. Sebaliknya jika tulisannya sering berubah-ubah, bermakna dia sentiasa mengalami pembentukan dan pembangunan personaliti dirinya malah dia 
juga bersikap individual. Dari segi membuat sebarang keputusan, orang yang 
tulisannya tidak berubah sejak dulu lagi lebih tetap pendirian dan lebih tegas.

Manakala mereka yang sering berubah corak tulisan mereka dikatakan lebih mudah untuk berubah fikiran. Bukan bermaksud mereka ini tidak berpendirian langsung tapi keputusan mereka itu masih boleh dipengaruhi oleh orang lain.


KECONDONGAN TULISAN

• TEGAK
Sekiranya tulisannya itu tegak saja bermakna dia seorang yang rajin, bertanggungjawab, pandai bergaul dengan orang lain dan sikapnya amat menyenangkan. Dia juga mampu membuat keputusan dengan wajar dan tepat.

• CONDONG KE KANAN

Orangnya bersikap terbuka sama ada dalam pergaulan biasa atau hubungan 
cinta. Namun dia ini juga sentiasa memerlukan bantuan dan tunjuk ajar daripada orang lain dalam apa juga yang dilakukannya. Dalam erti kata lain, mereka ini kurang yakin dengan tindakan yang diambil dan memerlukan pendapat dan pandangan orang lain untuk menyakinkan diri mereka sendiri. Mereka juga mudah ditimpa perasaan cepat bosan jadi sebab itu cukup pantang kalau mereka kena tunggu lama!


• CONDONG KE KIRI

Wah! Rupanya dia ini seorang yang sensitif walaupun mungkin dari segi luaran nampak dia ini seolah-olah tak kisah sangat. Selain itu, dia juga seorang yang amat berhati-hati dalam apa juga yang dilakukannya kerana dia tidak mahu timbulnya sebarang penyesalan di kemudian hari nanti. Walau bagaimanapun jangan tak tahu, mereka ini seorang yang cukup setia kepada orang yang dicintainya! Cayalah!


BENTUK TULISAN


• LEBAR

Ia menandakan bahawa dia seorang yang aktif dan suka melibatkan diri dalam pelbagai persatuan dan pertubuhan. Selain itu dia juga gemar mengembara sambil bercuti. Tapi nampaknya dia ini kurang bijak dalam menjaga hati teman-teman.

• TULISAN KURUS
Ternyata dia akan melakukan perkara-perkara yang hanya digemarinya saja.

• TULISAN BERSEGI EMPAT
Otak matematik rupanya dia ni.

• TULISAN BULAT
Ini menandakan dia seorang yang suka bergaul dan penyayang.

• BERSAMBUNG
Pemikirannya berdasarkan logik.

• BERCERAI CERAI
Segala tindakannya lebih cenderung mengikut gerak hatinya saja!


JARAK TULISAN

• TULISAN JAUH
Sekiranya dia mempunyai jarak antara tulisan agak jauh, bermakna dia 
sukar didekati dan tak suka orang lain terlalu rapat dengan dirinya. Bukan 
apa, jika dia mungkin akan bersikap mengongkong atau bergantung pada 
orang-orang yang rapat dengan dirinya itu.


• TULISAN RAPAT
Memang mudah untuk berdampingan dengan dia ini kerana dia juga berfikiran terbuka.


RUANGAN DI TEPI

Perhatikan ruang yang ditinggalkan pada muka surat itu. Sekiranya:

• RUANG KIRI KANANNYA SAMA
Jarak ruang di kiri dan kanan muka surat itu adalah sama besarnya, bermakna 
dia seorang yang berfikiran optimistik.


• RUANG MUKA SURAT SEBELAH KIRI KECIL
Itu menandakan dia seorang yang amat sensitif sebenarnya!

• RUANG MUKA SURAT KANAN KECIL
Sememangnya dia seorang yang rajin namun sukar membuat pertimbangan 
yang sewajarnya.


• PENUH SATU MUKA SURAT
Ternyata dia seorang yang amat tegas dan mempunyai banyak idea bernas 
yang boleh dikongsi bersamanya.





sumber: Hanan.com.my




haaa..dah puas hati??so korang jenis yang macam mane????

kelas cakap bahasa ganu!!


ok...hari ni aku nak ajak korang blajar cakap bahasa terengganu same2 ngan aku...boleh tak???tapiii...aku nak upah abg zizan yang ajar korang..hehhehehe...ok....

video

ok...sekian...babai...

Thursday, January 20, 2011

Binatang terTUA VS orang TUA...

hallooo....salam sume...watpe tuh??korang ade keje tak??kalo takde keje..meh pakat dengar cite aku ramai2 yek...haha...ok..hari nih aku nak bercerita pasal paper yang aku  dah seat tadi....kalo korang masih ingat...dalam entri aku sebelom ni..aku ade bagitau korang yang hidup aku dalam beberapa bulan ni akan di penuhi dengan exam...huhuhu...tak suke!!!tak suke!!!( T____T )
hmm...untuk test tadi aku seat untuk paper Kejururawatan Gerontoloy atau dalam bahasa medikalnye...blajar tentang org tua....huhu..dalam subjek ni korang akan study tentang orang tua..dari A to Z...tapi aku tak nak la cerita pasal subjek aku nih...nanti korang tak paham pulak..hehe..peace..

ceritanye macam nih....lepas pengawas peperiksaan dah baca arahan sume....and then kitorang di benarkan jawab soalan tu...ops lupe aku nak bagitau...soalan dalam bentuk subjektif ye and dalam 50 soalan....siket je....jangan bimbang ye...aku pom dengan konfidennye selak kertas soalan untuk jawab soalan la kan??

soalan no.1
- dah jawab...

soalan no. 2
- pom dah beres..

semua soalan di atas berkisarkan tentang orang tua la kan...dah paper gerontology...sume pasal orang tua la....

TIBA-TIBA

soalan no. 3

DI ANTARA BERIKUT MANAKAH BINATANG YANG MEMPUNYAI JANGKA HAYAT PALING LAMA??( macam ni la bentuk soalannye..aku pom dah lupe..hehe..)

A.GAJAH
B. LEMBU
C. MANUSIA
D. KURA-KURA

aku pandang kiri kanan aku...aku tengok member2 aku sume tengah senyum2 sambil pandang kiri kanan..ade jugak yang tergelak....korang rase kenapa ek???huhuhu..mesti la pasal soalan nombor 3 yang ntah pape tuh..rasenye tak tercapai akal bile bace soalan tuh..dalam banyak2 soalan pasal warga emas..tiba-tiba terselit soalan pasal binatang yang paling lame idup..aku pon tak tau ape kaitan antara binatang paling lame idup ngan subjek gerontology nih..memang tak logik..hik3..aku pon jawab la D...kura-kura...

rase2nye jawapan aku betol kot...sebab aku dah google tenet tadi and carik binatang ape yang hidup paling lame...dan.......................jawapannye adelah kura-kura...i likesssss...


mungkin ini la pic kura-kura yang tertua kat dunia....dah pangkat moyang kura-kura..korang perasan tak kaki die cam kudung je kan??haha

ok la sume...babai...


Thanks for reading....





Wednesday, January 19, 2011

PLayfull Kiss...:)

hahaha..tengok tajuk entri pon dah gempak...jangan salah paham ye sume....tajuk je playfull kiss...yang sebenarnye aku nak cite pasal drama korea yang aku baru abih tengok nih...hehhehe..jangan mare..


.............PLayfull Kiss..........

ok...sekarang aku nak start bercerita...korang kena dengar tau..kalau tak.....kena cubit..hahhahahha..acah je...
sinopsis drama playfull kiss ni macam nih....cite ni mengisahkan sorang budak pompuan yang bernama Oh Ha Ni...die ni sorang yang tak brape cerdik. kalau time periksa slalu dapat nombor corot....tapi.....die ni dah jatuh cinta pade sorang guy yang pandai n hensem  kat sekolah die tu ...huhuhu...cam tak logik je....hhahaha

part yang paling aku suke ialah mase si Oh Hani ni pegi hantar surat cinta kat baek Seung Jo...punye la suke si Oh Hani ni dapat surat balasan...tapi Baek Seung Jo plak punye la jahat pegi correctkan ejaan yang salah dalam surat Oh Hani tue..kesian die....

nak di jadikan cerita...berlaku gempa bumi....rumah Oh Hani runtuh..so die ngan ayah die pom menumpang kat rumah Baek Seung Jo ni...hmm....lepas tu macam2 perkara sweet yang berlaku dalam kisah idop dorang berdua ni....aku tak nak cerita panjang...korang boleh tengok kat Dramacrazy cerita nih..memang best....KLIK SINI

video


k la sume....sekian saja.....thanks for reading!!

Tuesday, January 18, 2011

FAKTA PENTING TENTANG APPLE!!!

hari ni aku nak shared ngan korang fakta tentang buah apple....aku percaya ramai korang2 kat luar sana yang suke makan buah apple..tak kire dari golongan awek-aweks dan jugak golongan pakwe- pakwe...hehe
bagi golongan awekss...apple sangat2 membantu untuk korang yang berdiet...korang jangan tak tau..apple ni membantu menurunkan berat badan..nak2 apple hijau...=D






ok...meh kite start ngan buah apple hijau...
1. apple hijau membantu pembentukan tulang dan gigi yang kuat....kalo korang tak percaye...cube ketuk gigi korang ngan tukul...tengok patah ke tak??hahaha..
2. mengandungi nutrient yang baek untuk penglihatan dan kecantikan mata...
3.kalo korang amalkan makan sehari 3 bijik apple hijau ni sebelom makan pada setiap kali hidangan juga mampu menurunkan 10% tahap kolestrol dalam badan korang..
4. sebagai antioksida yang baek untuk proses detoksifikasi tubuh...
5.mengandungi sumber vitamin C, potassium dan juga asid folik..
6.dapat cegah sembelit..kerana apple hijau membantu proses pencernaan..




apple kuning...
1.sangat membantu dalam sistem imunisasi tubuh badan kita...
2. berguna untuk memperkayakan penglihatan...
3. kalo korang makan buah apple kuning  ni,,boleh mengurangkan risiko mendapat kanser ...
4. baek untuk jantung korang...sayangilah jantung anda!!(pesanan penaja...hehe)


apple merah
1. bagi korang yang lemah dalam menghafal....amalkan makan apple merah..sebab apple jenis ni membantu menajamkan ingatan..
2. apple merah jugak baek untuk kesihatan jantung..same macam buah apple kuning..
3. melawaskan proses eliminasi kencing..( proses untuk buang air kecil...hehehe )
4. same jugak macam apple kuning,,membantu untuk mencegah kanser..








sumber dari majalah DARA edisi Julai 2011.



bagi korang yang slalu n suke sangat makan buah apple...tak kire apple merah...hijau atau kuning...teruskan amalkan amalan makan buah apple nih...sebab apple banyak mengandungi 1001 khasiat yang sangat berguna...

ok...stakat ni dulu entri aku untuk kali ni...harap korang enjoy....babai...

Monday, January 17, 2011

games make me happy!!





nampak gambar atas ni??haaaa...jom join aku maen game ni.....



bubye...nak g sambung maen game......adios...

Sunday, January 16, 2011

HOSPITAL BESUT,,HERE I COME..

hari ni aku terlebih rajin...update 2 post sekaligus...hehehe...takpe...ade kemajuan...tepuk tangan untuk diri sendiri...( haha..kesian )...aku sebenarnye nak cerita tentang posting praktikal untuk semester last aku ni..
( iye...aku final year student...tapi tak reti2 lagi  nak sedar diri...exam dah dekat..tapi masih online tenet and merapu-rapu tak tentu pasal dalam belog aku nih...huhu )

ok...untuk semester terakhir ni aku akan posting untuk praktikal kat hospital selama lebih kurang 8 minggu ataupon 2 bulan...mesti korang tertanye2 nape aku cakap aku posting untuk praktikal kat hospital kan??yela..aku kan student nurse..mesti la kena praktikal kat hospital..tak kan nak praktikal kat dalam hutan plak..hahha...

sepanjang 8 minggu aku kuar untuk praktikal ni..aku nak inform korang la kan...kebarangkalian untuk aku update belog sangat la kurang..so,,nanti tak la korang tertanye2 kemane peginyenye budak fiefy nih...hahaha...bajet orang bace belog aku jek...hhahaha...takpe3..sampai hati korang...( T___T )

sebenarnye...aku sangat2 la suke setiap kali nak kuar posting...sebabnye kat practical site kami sebagai student nurse ni akan apply teori yang dah blajar lam kelas untuk bagi rawatan pada pesakit yang real...ye memang orang betol...bukan patung ye..=D

sumpah best time posting..tak bosan macam dalam kelas mase blajar teori...haha..pecah rahsia..macam2 kite boleh tengok ragam orang kat hospital nuh...kadang2 aku tertanye jugak kat diri aku aku sendiri...adekah aku ni sesuai jadi nurse??korang rase camne??hehehe..........



ini aku...korang rase sesuai tak jadik misi??hehe




future nurses wanna-be...kah3..


sekian dari aku,,,babai...

THANKS TO ABGTEROR!!!!

hallooooo....korang dah tengok ke header baru aku ni???comey tak???hehhe...
pertama2nye aku nak ucapkan bebanyak2 trime kaseh and thank you....
kepada Brader ABGTEROR kerana dah susah payah buatkan header yang comey and cute miut ni untuk aku....untuk pengetahuan korang...header ni free of charge je tau...aku sangat2 la suke....ok..aku ulang lagi ek FOC je...hah..ambik kau siap highlight lagi...hehehe....

sebenarnya...aku tengah belajar jugak pasal buat header ni..tapi masih kena berguru lagi...sebab blom lepas lagi...tak jugak reti2 camne nak buat..hhahaa...kesian kat aku kan?? ( *_* )...

bagi korang kat luar sane blogger baru macam aku ni...kalau korang nak header comey cam aku punye ni..korang boleh la suruh abgteror buat...hehe...abg teror ni memang sesuai je ngan nickname die ni..nape aku cakap camtu??yela...sebab aku baru email die gambar  aku and cakap nak mintak tolong die buat header untuk aku semalam..designnye mesti la yang simple and kiut je..maklumlah...jiwa pompuan...haha...alih-alih hari ni dah siap...comey lagi..memang menepati citarasa aku..
THANKS A LOT....

bagi aku...header yang Abgteror ni buat memang terbaek...memang cantek...memang anggun...aku sebenarnye BW kat mane ntah...jalan punye jalan...singgah ke blog abg teror..seronok jugak bace entri kat blog abgteror nih....macam2 ade.....hehe..

kalau korang tak percaya...korang boleh terjah BELOG ABANGTEROR...

entri ni aku buat khas untuk ABgteror...time kaseh daun keladi ye...laen kali nak mintak tolong lagi..hehehe.
ni die gambar header die yang aku curi lam belog die...kepada Abagteror...jangan marah ye...hehehhehe...
aku tak jumpe gambar die...so aku curi die punye header,,nampak muke sipi2 pom takpe la...



k la sume...korang jangan lupe tau terjah belog Abangteror nih....babai..



Saturday, January 15, 2011

Opie....Kemana kO pegi hah???

hari ni aku nak cerita tentang kucing aku....hehe korang suke kucing tak???..pada aku...aku rase hidup aku tak kan lengkap klau takde kucing...dari aku kecik sampai la sekarang..rumah aku tak pernah sunyi dari kucing....macam2 jenis and kaler kucing yang aku dah bela....tolak tambah yang dah mati..yang hilang mybe dah berpuluh ekor kot....hhahaha...

antara sebab2 aku suke kucing.....hmmm...yang pertama2nye...mestila makhluk Allah yang satu ni tersangat la kiut miut...aku memang pantang tengok kucing...tak kire la kucing tu comey ke...tak comey ke...mesti aku rase nak bawak balik rumah...hehe...lagi satu aku sebenarnye tak boley tengok kucing2 terbiar kat pasar2...atau kat mane2...nak2 kalau kucing tue masih kecik....rase kesian sangat...mampu tengok je...tak boley bawak balik..nanti puan emak marah....( T___ T )

ok..kat rumah aku ade 2 ekor kucing...sebenarnye sepasang....tapi dorang bukan adek beradek pom....hehe..Oscar and Opie...( ntah pape je kan name kucing aku..hehe )..si Oscar ni memang kuat makan...tak kire mase kerja si oscar ni nak makan aje...badan die??x payah cakap la..korang mesti dapat agk...memang gemok....hmm...tapi Oscar ni manja...suke betol menyemak kat aku...asyik mintak nasik je...



haloo...name saye oscar...



ni die Oscar yang gemok..ni pic lame..nampak kurus lagi..sekarang OsCar makin Gemok..

Laen plak cite pasal kucing aku yang name Opie ni...Opie ni kucing betina...slalu gak aku tengok Oscar duk ragging si OPie...tapi die cool je...wat dono je ngan Oscar...opie ni kalu korang nak tau die ade habit yang pelik tau....suke merajuk...kalau kena marah..mesti tak balik rumah...hahhaha...memang kuat touching la...tapi sekarang dah masuk seminggu Opie tak balik...aku tak tau la kemana perginye...mungkin merajuk kot....sebelom ni tak pernah pulak die die merajuk sampai seminggu tak balik...=(
  


hai sume..name saye opie...saye ni pompuan melayu terakhir versi kucing..hik3...




hmm.....perasaan aku??mesti la sedih jugak....yela...nak buat camne dah takdir...aku arap esok2 balik la tu si Opie..kesian Oscar tido sorang2...hehehe..dah abih sume tempat kat umah,,aku duk geledah cari budap Opie ni...masih jugak tak jumpa2..takpe la..esk2 cari lagi...babai sume....


Friday, January 14, 2011

Giveaway:Saya nak hadiah dari YanaMIB

salam sume..firstly aku nak ucapkan bebayak time kaseh pada  Cik bantalbucuk sebab tag aku untuk peraduan GA..bagi korang yang tak tau....KLIK SINI....





sebenarnya aku pom tak tau ape sebenarnye peraduan ni pada mulanye..hehe..kantoi...GA ni adelah peraduan yang di anjurkan oleh Yana MIB...die nak bagi hadiah birthday pada sume org yang join peraduan ni..ops...untuk 5 orang blogger yang bertuah sahaja..hehhehe...so..apa kata korang join ramai2..biar bagi gempak peraduan ni...

syarat2 peraduan korang boleh bukak blog cikYanaMIB ni ye....hehhehe...syaratnye senang saje...

k la...babai....

Tuesday, January 11, 2011

Exam lagi......korang dah bersedia??????

exam!!!exam!!...hehe..cara aku tulis perkataan exam ni...cukup menggambarkan perasaan aku sekarang....i dont like exam...haha...cube korang bagitau aku...sape yang suke exam??sape??haaa...mesti ramai kat luar tu..bagi student yang bengap  opss...kurang cerdik cam aku ni...campur lagi malas nak study mesti tak suke dengan exam...haha...jangan tiru aku ek...tak elok...*-*

memandangkan hidup aku dalam beberapa bulan ni akan di penuhi dengan exam..so,,,terpakse la aku pendamkan perasaan aku tu..T__T  (sabo je la )...tapi takpe la kan...dah name student...ko nak ke ko tak nak ke,,,memang ko terpakse jugak seat exam...bile cakap tentang exam atau peperiksaan ni...aku nak shared sket ngan korang pasal persediaan aku utk seat exam...hehe...( bajet pro la pulak aku ni...hahha...tapi takpe..blog aku..aku punye suke la kan??toink3...)



1. semak jadual periksa..
ok..yang pertama mesti la kena semak jadual exam dulu...yela..baru senang korang nak ulangkaji..semak jadual exam ni penting jugak sebenarnye...kenapa aku cakap camtu sebab bile korang dah tau tarikh exam tu bile..mase exam tu bile...korang secara tak langsungnye dapat bajet berapa lame mase yang tinggal untuk korang study...haa..korang jangan lupe teruskan jawab contoh2 soalan untuk paper first yang korang akan seat nanti...and then baru continue study untuk paper subjek laen plak..  so korang dapat la bersedia dari segi emosi, mental dan fizikal..baru la sistematik..kan??kan??

2. buat latih tubi
yang ni paling penting..cube korang jawab contoh2 soalan sebelom2 ni..cara macam ni akan bantu korang cepat mengingat dan dapat elak korang lupe ape yang korang dah study tu...so,,jangan cepat rase bosan jawab soalan yang same je....mane tau kot2 soalan yang korang dah jawab banyak kali tue la yang akan kuar lam exam...free2 je korang dapat markah bonus..hehe..betol tak??


3. simple note..
korang buat la nota yang simple2 ikut kreativiti korang masing2...nak colourful ke..nak bling-bling ke...suke hati korang asal korang paham...hehehhe


4. Peralatan penting di musim peperiksaan
 sediakan peralatan untuk seat exam macam pensil,,kalkulator, pen secukupnye..jangan korang beli sebatang je pen....beli la lebih untuk back up kalau2 pen yang korang tengah tulis habis dakwat ke..wat hal ke..ape2 la..


aku dah malas nak menulis..so korang tengok gambar jela ek...=D


 ni sume picture yang aku gogle kat tenet....malas nak upload  gambar aku punye pen...nanti korang terkejut plak..hahhahha

 korang boleh guna pen yang banyak2 kaler camni untuk buat nota...




pensil kaler pon korang bley gune untuk buat nota jadi cantik...tak pom..kalau korang takde keje sangat ngan benda alah ni..korang bley je gune untuk conteng2 kertas...tak pom korang boley gune pensel kaler ni untuk kaler buku mewarna adek korang punye..hihihi..aku gurau je..jangan marah...






and lastly...teddy bear!!!buat teman mase study..haahaha..kalau korang ngantuk..bley mintak tolong teddy bear ni buatkan milo untuk korang...tak pom..korang mintak je botol susu ngan teddy bear ni...hehehe...

k la sume..aku rase stakat ni dulu entri aku yang ntah pape nih....esk2 aku update lagi..nak pegi tido..jangan lupe makan makanan berkhasiat dan jage kesihatan ye....gud nite sume.....adios....


Monday, January 10, 2011

Cerita pasal facebook dan tauke die........

        Hari ni dah kecoh satu malaysia pasal cerita facebook nak di tutup...aku tengok banyak jugak paper yang buat cite pasal ni....huhu...nampaknye...lepas ni kite sume dah tak boleh la berfacebook...masing2 mengeluh...betul x????aku kesian betol pada pengasas facebook tue....si Mark Zuckerberg ni...yela..kerana facebook die hilang mase2 berharga dalam hidup die...ish3..kesian betol....siap bagi statement bagai....

"Facebook sudah di luar kawalan saya dan tekanan menguruskan syarikat ini telah mengganggu hidup saya. Saya perlu hentikannya untuk mengelakkan tekanan ini,"  kata si Zuckerberg ni...

ok la..aku tak nak cite pasal facebook nak ditutup ni...sebab aku percaye mesti dah ramai blogger laen yang dah tulis pasal ni...cume aku nak cite sket kat korang sume tentang  jutawan  bllionaire muda yang bername Mark Zuckerberg ni....bagi korang yang tak tau....sebenarnye si Zuckerberg ni student dari Universiti Havard,,,die mula2 cipta facebook ni untuk budak2 kelas die je..yela,,senang nak berkomunikasi...dalam mase beberapa bulan je...facebook mendapat sambutan dari kolej2 and jugak budak2 skolah kat eropah nuh..

aku ade jugak terdengar cite yang si Zuckerberg ni sampai brenti blajar sebab nak kembangkan bisnes facebook die..tapi tak tau la kan betol ke tak cite ni..huhu...Zuckerberg ni banyak di bantu kawan2 programmernye utk kembangkan bisness facebook ni....sekarang dah jadi jutawan...opss...bukan stakat jutawan...dah jadi bilionaire pon...

Banyak jugak syarikat besar2 yang nak beli facebook ni...tapi die tak nak jual...Google pon ade offer nak beli facebook ngan harga USD 1 billion...banyak tue...tapi die tetap tak nak jual...rugi kan?????banyak gak kontroversi timbul  gara2 die tak nak jual facebook ni...ade yang cakap die bodoh sebab tak jual facebook...tapi die cool je....hehehe..hasilnye selepas 3tahun beliau di tabalkan sebagai 'world youngest selfmade billionnaire' oleh majalah Forbes...kire berbaloi gak la usaha die tu...

alih2 sekarang ni die dah nak tutup facebook...mesti ramai kat luar sana tu yang kecewa habis...ok...habis pasal si zuckerberg ni..betol la orang cakap...'duet banyak berkepuk-kepuk dalam poket watpe kalau hati tak bahagia' kirenye..mmg kena la ngan kes si billionnaire facebook ni...kesian die...hehe..aku cite pasal die ni bukan ape....saje nak berkongsi pengetahuan am dengan korang...hehe...peace


billionaire muda facebook...






pasal kes facebook nak di tutup ni plak..sedih jugak sebenarnye...yela...facebook ni banyak jgk kegunaan die..contohnye..kite boleh jumpe kawan2 kite yang dah lame lost contact lam facebook ni...tak kira dari kawan2 skolah menengah sampai la kawan2 tadika...tue die punye kelebihan...aku tak nafikan...keburukan facebook pon banyak jugak...tak payah ambik contoh jauh2...kite tengok kat malaysia je...berlambak2 page kat dalam facebook tue yang berbentuk hater fan page...yang terbaru page yang tak setuju Ana Raffali menang AJL..hmmm...secara tak langsung..minda org kite di pengaruhi oleh perasaan yang tak elok cam tue..aku sendiri pom tak paham nape ade jugak orang camtu lam dunia ni...kesian si Ana tue...


k la,,,aku tak nak cakap panjang2...lagi banyak aku tulis..lagi banyak aku mengarut....ape2 pom terpulang la pada korang sume untuk menilainye...babai sume...







p/s : sebenarnye aku ade test esk...korang doa2kan aku ye...hehe..cayang korang.




Saturday, January 8, 2011

Tips Diet Versi FIefy...

halooo sume...korang wat pe 2??dah makan ke??belom??haa....sebut pasal makan mesti ade diantara korang yang tengah tahan lapar sebab diet??betol x??hehhehe...takpe....bagi aku diet ni bagus untuk badan kite....tapi jangan amalkan diet yang keterlaluan sampai korang tak makan sampai dua tiga hari...hishhh.....tak elok untuk kesihatan....(",)

ok...kat sni aku nak sharedkan beberape tips diet untuk korang yang tengah diet tu...aku sebenarnye google kat tenet jugak tips2 pasal diet nih..tapi aku dah edit sket2 supaya jadik tips diet versi budak fiefy...maklumla...badan aku dah makin debab..terpikir jugak nak diet...hahaha...( T____T )

first of all,, korang mesti tak give up untuk berdiet...sebab ade sesetengah orang...dorang nak turunkan berat badan dalam mase yang singkat..bile bentuk badan x menepati citarasa...terus give up...sebenarnye...untuk dapatkan berat badan yang ideal memang memerlukan komitmen dan usaha yg bersungguh2..baru la berjaya..




k la...toksah cakap panjang lebar...korang layankan aje ye........


1. Tetapkan matlamat korang...
kalau korang nak berdiet...korang mesti tetapkan matlamat untuk menurunkan berat badan secara perlahan2 iaitu penurunan 0.5kg ataupon 1kg per month..atau dalam bahasa omputihnye....diet slow2 ek....jangan korang sampai tak makan nasi seminggu sebab nak cepat kurus....huisss...memang bahaya kalau korang amalkan macam ni...kenapa aku ckp  cam ni sebab bile korang x makan....badan korang akan kehilangan cecair dan korang mula la jadi cepat letih...pening la...macam2 la...and then dehidrasi....

2. Lupakan ubat2 diet...
haa....klau bab pasal ubat diet ni aku tau....bagi awek2 kat luar sane yang nak kurus secara drastik..mesti ambik ubat diet..tak kire la yang halal or yang haram...opss...korang jangan salah paham ek..maksud aku...halal dan haram ni ialah mendapat nasihat dari doktor terlebih dulu..hehhehe..

3. kurangkan kalori...
elakkan ambil makanan dan minuman yang mengandungi kalori yang tinggi.. macam burger dan jugak minuman berkarbonat 2....ala yang korang pakat pegi ramai2 kat McD tu semata2 nak makan prosperity burger lepas tengok iklan die lam tv..betol x??hehe..sebaliknye korang lebihkan makan buah-buahan dan sayur-sayuran..

pilih la buah2 dan sayur2 dari kite sume makan burger yg tinggi kalori ni tau..

4. STOP junk food...
ok..yang seterusnya..elakkan makan makanan ringan di antara waktu makan..sebaliknya makanlah biskut bersama secawan milo...maksudnye macam ni...korang dah pon makan nasi..pastu korang still lapar...nak buat camne ek???haa...dari korang duk makan burger atau jajan tu sume..baek korang makan biskut...biskut jagung pom xpe....TAPI....korang kene ingat...xbley makan biskut banyak2 tau..sebab biskut mengandungi kalori....makan lah dalam kuantiti yang siket aje...hehe..

5. Kerap minum air..
 Banyakkan minum air putih atau air mineral..at least korang minum la 8 gelas sehari atau dalam 2liter sahaja...untuk pengetahuan korang....air mineral sangat bagus untuk kesihatan tubuh  kite..sebab air mineral ni die mengandungi kadar oksigen yang tinggi...so,,minumla air mineral..huhu

6. Tetapkan waktu makan...
ok...yang ni aku suke....disiplinkan diri korang supaya makan pada waktu yang dah di tetapkan...contohnye:

- sarapan pagi pada pukul 8am...
- minum pagi...korang nak makan karipap ke...ape ke..elok la di antara pukul 10 atau pukul 11.
- lunch plak pukul 1sampai pukul 2...
- pastu nak minum petang pulak....nk layan tea time bersama family atau pakwe atau makwe..beley la diantara pukul 3.30 hingga kul 4..
- dinner korang makan la pukul 6..make sure korang x makan lepas pukul 7 atau 8 sebab badan korang perlukan mase untuk proses makanan yang korang makan...pastu nak tidur plak...

7. Tempat makan..
tempat makan pom penting tau...hehe..elakkan makan di depan TV atau depan laptop...aku tau....aku pom suke jugak makan kat depan TV sebelom ni...yela...sayang nak tinggal cerita best2...kan????ok..kenape aku cakap elak makan di depan TV sebab nanti kebarangkalian korang makan banyak tu ade..hihihi...jangan marah..


8. Pinggan
biasekan diri korang makan dalam pinggan yang kecil sahaja...ini kerana sekali lagi untuk elakkan korang ambik nasi dan lauk2 penuh satu pinggan...sampai tak muat pinggan,..hhehe...nanti bertambah kalori...sape susah??korang jugak kan...nanti jadi gemok...(T___T)

9. Exercise..
ok...korang dah diet....kurangkan makanan berkalori tinggi...tak minum air pepsi segala....korang still lagi kena exercise..maksud aku...bukan exercise sampai nak kene pegi gym semata2 aku cakap kene exercise....korang hanya perlu buat senaman ringan macam naik turun tangga..jalan cepat2 mase nak pegi kuliah tu...tu je..

10. Rehat secukupnya...
hmm....lastly mesti la rehat yang secukupnye...tido la...ape lagi..hehe..tido sekurang-kurungnya 6 hingga 8jam sehari buat org dewasa cam kite sume ni..klau baby laen la...dorang boley la tido lame2 untuk proses tumbesaran dorang...

ok...tue die 10 tips diet dari aku....hehe...meh la kite same2 amalkan...nanti mane tau..kot2 korang bley kurus ngan tips2 diet ni...hhehehe...slamat mencuba sume....

k la...sebelom aku chiow...aku nak interprem jap...bley??


k la sume...tata...bubye......

Thursday, January 6, 2011

hujan!!!

salam sume....happy new year!!hahah...sori terlambat wish...x sempat update blog utk wish happy new year!!sori ek kawan2 sume...ok la,,aku nak tnye...kat tempat korang hujan tak???hmm..kat umah aku ujan tersangat la lebatnye...susah bebenor nak kuar g jenjalan bagi org yang kuat berjalan cam aku ni..hehe..
( T___T )...ok hari ni aku nak cite pasal benda penting di musim hujan mcm ni....yela...benda2 yang korang sangat2 perlu mase ujan ujan....

ok..yang pertama.....




hehehhe...of coz la payung kan???korang rase ade x payung yang macam ni??super duper cute kan??....

ha...tu die benda yang paling penting mase musim ujan ni kan??x kire hujan renyai-renyai ke...hujan lebat ke...ataupon time panas terik korang mesti cari payung kan??kan??....ok..lepas dah ade payung...mesti nk kena pakai baju hujan kan??hhehe...




 hahahhaha....comey je rain coat ni kan??

and lastly boots....untuk melindungi kaki kite dari hujan....nanti rosak plak kasut korang yang mahal2 2 dan juge dari serangan pacat atau lintah  yang cute miut tue..hahhaha....ni sume aksesori yang kite perlu sangat2 di musim hujan ni.....( *______* )



lovely boots...hehe

ok la...aku rase stakat ni je dulu entry aku yang ntah pape ni....harap korang enjoy ngan entry aku nih....moge2 korang dapat la ilham untuk bergaya ngan fesyen musim ujan aku ni...hahahha...

tata...adios...


p/s: - mase aku tgh tulis entry ni...kampung aku dah banjir...sedih3...
      - hahaha...aku sebenranye xtau nak tulis ape....so,,aku mengarut saje la.....