Monday, February 28, 2011

BlogList Pak Cek Biola...




hai korang......firstly aku nak ucapkan time kaseh pada fieza coz dah tag aku untuk join bloglist Pak cek Biola...
so,,tak nak cakap panjang2...aku pom join jugak..tens fieza...kalu korang sume nak join jugak..di persilakan....SILA KELIK..

so sekarang mase untuk tag  3 member..






Thursday, February 24, 2011

Saya Dah Join FaceBlog...Awak??




wow!!!aku dah join faceblog....bagi korang yang belom join...sila la KELIK SINI... ok??
hmm...tak rugi kalau korang join...best ape..bleh promote blog korang kat situ...aku malas nak bebel panjang-panjang...lagipon mood untuk menghapdet belog kureng..so korang pakat-pakat la join ramai-ramai ek...check it out bebeh!!!!

p/s: dah pukul 1...aku tido dulu..babai sume..nite...



Wednesday, February 23, 2011

Aku suke pink...



hmm...aku tak tau kenape sekarang nih aku sangat tertarik pada warna-warna ceria n lembut macam pink...yess..sekarang mata aku sangat tertarik pada warna gurlish tuh...mungkin hormon estrogen tengah melimpah ruah nih..hahaha....

kalau dulu...aku tak suke warna pink..kenape??bagi aku sape yang suke warna pink tu lembik...manja and so on la....now terbalik pulak...bak kata kawan aku...

" fie ko dah jatuh cinta ngan kaler pink"...dulu kemain lagi...tak suke...."

huhu..teruk gak aku kena gelak..hmm..sabor jela....kalau nak di ikutkan...sekarang aku kalau nak beli ape-ape mesti pilih yang berwarna pink...cepat je tangan aku ambik yang kaler pink..(.*__* )


aku nak towel nih....comeynye kaler pink...


ni pon aku nak....sweetssnye....



aku saje besarkan gambar2 ni...biar korang berdarah mata tengok kasut pink nih...hhehee...




ni bukan aku punye slipar jepon...tapi kau suke slipar jepon kaler nih...ngeh3...


Sunday, February 20, 2011

Saya join BlogList Yuyu Zulaikha..


hai korang...aku dah join bloglist Yuyu Zulaikha ...korang kenal tak ngn blogger yuyu nih??mesti korang kenal kan?Sape tak kenal cik yuyu yang comey cute miut nih....aku suke bace blog die nih...memang awesome..korang tak pecaye??sila skodeng belog yuyu ok...so aku dah join....korang bila lagi????jom KELIK SINI kalau korang nak join..


Saturday, February 19, 2011

HOBI BARU AKU...Betta Fish




ok..korang nampak tak gambar kat atas tuh....cantik kan ikan laga kat atas tuh...aku suke sangat2....sebenarnye..aku dah lame dah minat nak bela ikan laga nih...tapi macam2 hal yang menghalang niat suci aku nih...chewahhh..hehe..aku sebenarnya dah pernah bela ikan laga nih...tapi yela kan....kebanyakannya tak hidup lame...huhu...aku pom tak tau kat mane silapnye...=D

sekarang aku dah ade hobi baru...selaen bace buku..haha..( T___T )...aku jugak suke bela ikan laga nih....ikan laga aku kaler biru....sebenarnye...aku tak tau ikan laga aku tu kaler ape...yela..kejap2 aku tengok die jadik kaler purple..kejap2 kaler biru...aku pom tak tau nape boleh jagik camtu...korang rase nape ek??...


haa..ni dia aku punye ikan laga.maaf sebab pic tak berape clear..aku snap pic nih gune henpon sonny aku je nih...huhu..aku namekan die DINO...sempena name encik sayang...hihihi..sebenarnye DINO ni encik Sayang yang belikan sebelom die pegi Selangor. : )

hmm...aku suke bela ikan sebab aku suka tengok dorang berenang-renang dalam air..nampak hepi je....takde masalah..kekadang kalau takde keje....boleh plak aku tersidai kat tepi akuarium lame-lame semata-mata nak tengok ikan emas aku berenang....opss...lupe nk bagi tau....kat umah aku pom aku bela ikan emas...


ok la....stakat ni dulu entri aku psal hobi baru aku nih...entri akan datang aku akan cerita tentang cara2 penjagaan ikan laga nih..bagi korang kat luar sane yang berkongsi minat bela ikan laga ni same macam aku...korang boleh la sharedkan tips menarik n berguna tentang ikan laga nih....hehe..boleh kan????

p/s: Korang suke bela kura-kura tak???aku rase cam nak bela kura-kura jugak la lepas nih..cute kan??.ngeh3...





Monday, February 14, 2011

Salam Maulidur Rasul...



SALAM MAULIDUR RASUL saw buat semua sahabatku... bersama kita hayati perjuangan Rasulullah saw.. Manusia agung pilihan Allah swt... renungkan hadis ini bersama:
"Katakanlah: Jika kamu(benar-benar) mencintai Allah,(maka) ikutilah aku(Nabi),nescaya Allah mengasihi dan mengampuni dosa-dosamu. Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." Ali Imran Ayat 31..

barakallah hulakuma




Obesiti??Oh No!!!



OBES!!! iye....obesiti..atau dalam bahasa melayunya kegemukan...entri aku kali ini berkisarkan tentang masalah obesiti nih ok??aku nak mintak maaf kalau entri ini sedikit sensitif...=D kalau korang perasan la kan....corak pemakanan penduduk malaysia sekarang nih dah terikut2 corak pemakanan mat salleh sane tuh.....setiap hari makan KFC n McD..mane tak gemuk?? restorant fast food kat malaysia nih pom dah macam cendawan tumbuh lepas ujan dah...banyak sangat...

hmm..aku percaya sume orang tak suke jadik gemuk..betol tak??.kalau korang nak tau...ade beberapa faktor yang menyebabkan masalah obesiti nih...

1. GENETIK..
ok..dah namenye genetik..tak heran la kalau seseorang tuh bersaiz besar....korang jangan salah paham ek...sebenarnye macam nih..bila seorang ibu tuh pregnant n die bersaiz besar...secara automatiknye lemak2 yang berlebihan dalam badan ibu tuh akan di taransferkan pada baby yang di kandungnye tuh..sebab tu la kalau korang perasan,,ibu2 yang obesiti cenderung mendapat anak yang jugak obesiti..ngee...:)
pic dari uncle google..

2. KEROSAKAN PADA SALAH SATU BAHAGIAN OTAK
untuk pengetahuan korang,,,di otak kita ni terdapat satu kalenjar yang di panggil kalenjar hypothalamus...fungsinye mengawal suhu badan, perilaku dan tabiat makan seseorang dan laen-laen.
apabila " hypothalamus ventromedial " ni mengalami kerosakan,,maka seseorang akan menjadi rakus dan gelojah serta kuat makan..sebab tu jadik obesiti...:(

3. TABIAT MAKAN BANYAK
OK...sekarang cerita tentang corak makan ek...orang gemok biasenye responsif  tentang makanan lebih tinggi dari orang yang normal..mereka jugak cenderung makan apabila terasa nak makan..bukannye makan ketika lapar...sebab tu la dorang akan makan banyak...tengok je makanan yang sedap2 terus rase nak makan..huhu


ni pom uncle google yang kasi...


4. KURANG BERSENAM
hmm...yang ni part paling penting...kalau korang malas nak bersenam...macam mane korang nak bakar kalori yang banyak2 kat dalam badan korang lepas makan french fries kat McD tu..hehhe...bukan orang gemok je tau yang kena bersenam...orang yang kurus pom kena bersenam jugak...sekurang2nye 2 kali seminggu..bukannye susah sangat pom kan??

5. PENGARUH EMOSI
oit...kalau part ni memang aku setuju sesangat....korang pernah tak kalau stress n rase nak marah orang mesti rase nak makan...plak tu bukannye makan siket..bercupak-cupak korang makan...even aku sendiri pom mesti angkut makanan banyak2 kalau stress n bengang ngan sape2..hehehe..sebenarnye tak elok habit camni...so kite same2 la pikir mane yang terbaek untuk kita...kan??kan??


huhu..tengok pompuan nih..sedap ke makan laptop??

6. LIFESTYLE 
kalau seseorang tuh dilahirkan di kalangan orang yang menganggap bersaiz besar tuh simbol kebahagiaan..maka seseorang tu akan cenderung menjadi gemok..korang paham tak maksudnye??ok..meh aku terangkan...contohnye cam nih..parent2 yang kat luar sane tu yang menganggap makanan adalah simbol rase kasih sayang  dan selalu menghidangkan makanan segera asalkan anak mereka hepi...tak kira la makanan yang sihat atau makanan yang tak berapa sihat macam fast food la kan...selagi persepsi tu tak berubah..maka bertambah-tambah la kanak-kanak obesiti kat malaysia ni...


aku rase itu saje serba sedikit info tentang faktor yang menyebabkan obesiti yang aku dapat kongsikan ngan korang....bagi korang yang bersaiz besar...jangan la kecewa sebab walaupon korang besar...selagi takde penyakit yang merbahaya...korang still lagi tergolong dalam kalangan orang yang sihat...hehehe...senyum sket..:)


ok...adios....babai...







Sunday, February 13, 2011

sebab2 aku suke tengok cite korea n dengar lagu K-pop..=0

hai korang sume..aku nak tanye korang aweks-aweks kat luar sane...korang minat tak mamat korea??hah..korang tanye aku??hahaha..mesti la..aku tersangat la minat pada mamat korea yang hensem n cute nak mampos..hehehehe..

korang pernah terpikir tak kenapa ramai2 awek2 kat mesia nih suka ngan mamat korea..ala...bukan mamat je...awek-awek korea skali la...aku pom suke gak tengok cite n dengar lagu dorang...pendapat aku la kan...

1. dorang sume nih cute n ensem....betol tak?????


comey kan???even die buat mulut muncung pom comey..lau aku yang buat muke cenggini...mak ai....pengsan korang nanti..hehehhe..

2. lagu dorang best2...contohnye kumpulan wonder girls tuh...best je lagu2 dorang...sekarang nih..kat korea sane tu..macam2 group K-pop yang muncul cam cendawan tumbuh lepas ujan..KARA la,,SNSD la...macam2....lau korang tak percaye jugak..try search kat youtube...tengok la puas2..


3. aku rase dorang ni romantik la...aku suke tau tengok cite korea yang ade adegan romantik cam lam cite playfull kiss tuh...ala...part yang oh hani buat cokelat semata2 nak antor cokelat tu kat baek seung joe...dah la dalam ujan.,,,sweetss sangat...hehee..


4. aku dah takde idea nak tulis...laen kali sambung lagi..hheheh...* sengal *


babai....thanks 4 reading.....





takde tajuk...coz aku sedih...:(

hmm..tetiba je malam ni aku rase rindu ngan zaman sekolah...betol la orang cakap kan...zaman sekolah paling sukar nak di lupa....bagi aku banyak sangat kenangan zaman sekolah yang terpahat kukuh lam ingatan aku sampai la sekarang....antara kenangan yang x bley blah time zaman skolah dulu mase aku mula-mula masuk form 4..korang pernah dengar tak orang cakap...mase form 4 mase untuk honeymoon????mesti pernah kan???aku pom dulu cam tuh...time form 4 memang maen2 tak ingat dunia...sekarang menyesal sebab x dapat jadik doktor...hahaha...gurau jek..

kenangan paling best skali mase aku n beberape kawan aku skip kelas add math sebab tanak blajar add math....aku kan bengap...ape2 yang melibatkan nombor2 sume aku tak suke..kihkih..=D
hahaha..camne nak jadi pandai lau aku slalu skip kelas add math..slalunye alasan y kitorang guna nak pegi siapkan majalah sekolah...maklumla aku nih salah sorang sidang redaksi sekolah...tapi sekarang sumpah aku menyesal gila....kalau la aku rajin blajar add math dulu..(nada sedih nih)...T____T

dialog aku n kawan time nak monteng kelas...

aku : hmmm...jap lagi mase add math...aku bengap la....jom kite pegi bilik hypermedia...hhehehe..

kawan : jom...bosan la....ko cam tau2 je aku..huhuhu..tapi kan aku rase bersalah je...

aku: hmmm...takpe dah naek form 5 nanti kite study betol2 ek????

kawan : ok....nanti kite study same2 ek..


bile ingat2 balik kan..aku rase nyesal sesangat...yela...aku ni bukan la kategori student yang cerdik pandai tuh....boleh pulak aku buat keje tak berfaedah time form 4...siyes aku nyesal...mak tolong la maafkan anakmu yang berdosa nih.....


dah lah...tak nak cite lagi...sedih2...=(
aku rindu nak sekolah balik.....rindu kat sekolah aku..hmm....nak sekolah balik...







Saturday, February 12, 2011

Teenage Dreams by Katy Perry



jom layan........=D


video



best kan???aku suke sangat2 lagu nih....harap korang enjoy la ye tengok video nih...
babai sume...





Friday, February 11, 2011

Rase cam nak kawen je..hahaha..

salam sume...sori lame tak update blog..dah basi dah blog aku nih....tak sempat nak update...sori sangat2 ye korang sume...sebenarnye aku bukan sesaje tak nak update blog..mase yang tak mengizinkan..huhu..aku sekarang sedang sibuk berkhidmat pada masyarakat..( praktikal la )....hehehe....ok untuk tebus kesalahan aku yang tak sempat nak update blog...( salah ke?? huhu) aku nak bebel kat korang sume..haha..jangan marah..=D

first of all..aku nak ucapkan tahniah kat member aku Amer...coz dah slamat melangsungkan perkahwinan baru2 nih..kepada Amer dan pasangannya kak Linda aku doakan korang bahagia hingga hujung nyawa...hehehe..semoga dapat ank yang kiut miut ek macam aku...hahhaha..acah je...korang ni...cakap camtu pon dah nak marah...


selamat pengantin baru......

bile tengok orang kawen nih..aku pom rase nak kawen jugak...hahaha...gatai kan??korang camne??pernah rase camtuh tak??hehehe..tapi takpe..aku boleh sabar lagi...lambat benor encik sayang abih blajar..(T___T)

k la...aku tak nak cakap panjang...aku nak korang tau..walaupom aku takde mase nak update blog tiap2 ari...aku tetap sayang korang..mmuuuaha...peace..

babai sume....