Monday, April 25, 2011

tips penjagaan ikan Laga





hai..hai sume...aku datang lagi menyibuk kat sini..ngeh3..malam ni aku terlebih rajin nak update 2 entry sekali..hehe,,,,kalo korang ingat...aku ade cakap dalam entry lepas dalam post pasal hobi baru aku bela ikan laga...aku janji nak shared cara2 penjagaan ikan laga...dah lame dah...sekarang baru ade mase nak update..hehe..jangan mare...jom layan...


ok...takmo cakap panjang2...check it out bebeh!!

1. MAKANAN
kalau korang nak tau...ikan laga suka makan makanan yang bersaiz mikro..yela kan..mulut die kan kecik...mne boleh makan makanan yang beso2..nanti tercekik plak..hehe...ok ok..siyes...hmm..sebenarnye ikan laga suka makan makan yang kecik2..contohnya pallet yang bersaiz micro tuh..kalo nak lebih ekonomi..korang boleh bagi makan jentik2, cacing kecik n so on...^-^

ok...lebih kurang macam nih...ni jenis micropallet..


ni cacing...bukan asam masin tu ye....hehe
ee...geli geleman tgk cacing nih...
.
2. AIR
ikan laga nih dia suke duduk lam air yang sejuk...contohnye macam air telaga,,air bukit...air hujan dan jugak air sungai....kalo korang malas nak cari air dari sumber2 macam yang aku cakap tuh..korang boleh je guna air paip...BUT!!jangan lupa tau...campur ngan ubat anti klorin..kang tak pasal2 bangun pagi esok..ikan korang perut dah ke atas....kecian,,,


3. PENCAHAYAAN-
 kalo bleh letak ikan laga kat tmpat yg ada cahaya skit,, dia pom nak berjemur jugak..jangan ingat mat salleh je yang pandai berjemur...ikan pom tau nak berjemur....hehe.. tapi...haaa..ada tapinya....jangan jemur direct sun la, takut perut nek atas.. kalo tempat redup, dia kurang nak aktif skit.. monyok je...kan?kan?kan?


4. HIASAN - 
ikan laga tidak perlukan hiasan yang banyak,, tapi boleh jugak letak batu kecik2 yang colourfull atau...batu yang korang rase cantik nak jadikan hiasan..ala berlambak kat pet shop...pilih je....bukan ape untuk bagi air sejuk je..korang jugak boleh letak hiasan pokok2 kecik...untuk galakkan ikan buat buih dan proses pertukaran oksigen dan CO2....aku guna pokok sireh air....senang nak jaga...tak pon boleh juga guna pokok kangkung... 



haa..ini la rupa pokok sireh air...sori pic tak brape clear...

5.BALANG - 
kalo bleh beli bekas yg agak luas n tnggi, lebih kurang satu jengkal lebar n tinggi..bukan ape..kebarangkalian ikan laga melompat keluar itu tersangat la tinggi..so, watch out!! kalo balang yang buat dari kaca, lagi bagus..senang nak tengok ikan laga dalam balang tu...hehe


6. UBAT TRADISIONAL - 
letakan sedikit daun ketapang, lebih kurang satu ruas jari anda or kecik lagi utk elak dia kena penyakit kulit..korang pernah tengok tak dekat badan ikan ade tompok kecik2 yang bulat berwarna putih???haa..tu la namenye whitespot...korang boleh cuba tips guna daun ketapang ni yek..


7. UBAT TAMBAHAN -
 kalo nak bg dia aktif , galak.. beli ubat black water yg banyak terdapat dipasaran..sebenarnye bukan warna hitam je...bermacam2 warna ade...warna hijau,,biru merah...korang boleh la pilih... titikkan setitik dua je...jangan letak banyak2...kecian kat ikan..



 ini bukan aku punye...aku google je...hihihi..


ok la...dah penat aku tulis..adios....jumpe lagi....

cuti yang panjang...=0

salam sume....kembali lagi aku dalam dunia blogger nih....sebenarnye dah lame sangat aku tak hupdate belog kesayangan aku nih....kalo tak silap aku dah masuk 2 bulan lebih aku tak update belog....maap banyak2 ye....

antara sebab2 aku tak update belog selama berbulan2 nih aku nak cakap kat korang...

1.masalah kesihatan 
ok,,,antara sebab-sebab yang tak mengizinkan aku berblogging dalam alam maya nih...ceh ayat tak boleh blah kan??ngeee...hehehe...acah je....masalah kemalasan yang  sebenarnye..hahaha..korang kena tipu...

2. binatang kesayangan aku dah mati....
sebenarnya....aku sedih sangat sebab tak dapat update belog n jalan2 kat blog korang....sori ek sume....ni sume broadband@pet aku yang buat hal....hahaha...sebenarnya bukan masalah broadband....masalah aku yang pergi cut line broadband aku tanpa pikir panjang....n then....menyesal sebab tak dapat online n update belog....hmm...
:(

3. Praktikal..
hmm...yang ni aku rase sebab yang korang dah tau kan...sebab aku dah post dalam entry yang lepas...* kalo korang terjalan2 kat belog aku la *.... aku kena pegi praktikal site yang terakhir sepanjang aku bergelar student nurse nih...hmm...shedih..*-* ...lepas ni dah tak boleh maen2 lam wad macam time jadik student....huhu...keje kena serius...berkhidmad untuk negara...

ok...sebagai tanda mintak maap nih...korang layan la picas aku yang tak brape nak lawa nih....hehhehe...jangan mare.....adios....babaiii.....mmuuacxxx...


* ini dak fiefy n Farah.*


**kami lagi...hehhehe..jangan mare!!**

p/s....hari ni bestday mak aku....hepi birthday mak....i love u....mmmuuauauaxxxx

Saturday, March 5, 2011

ABAH NAk MATI....

hai semua....first aku nak mintak maap ngn korang coz lame tak update...bukan  takde mase...ade je..tapi mood nk menulis n bercerita takde....nak kate penat sangat...tak de la..tapi penat jugak la..ngeh3...sori...melalut....

aku sebenarnye baru balik keje..hari ni keje syif pagi.. opss...sori...bukan keje sangat pom...praktikal ok ..*____* . penat tu tak payahh cakap la...sume orang keje penat,,kan???hmm....aku nak cerita sket pasal kejadian kat hospital ari nih....name hospital tu tak yah sebut la...untuk menjaga sensitiviti...hehhehe...jangan marah...

sebenarnye...hari ni ade kematian kat hospital...mase tuh aku bertugas kat wad lelaki...ade sorang pak cik tuh...dah seminggu kot dia admit ward....hari ni aku datang keje...dia dah restless semacam...sekejap mintak tinggikan kepala katil..sekejap mintak turunkan kepala katil...jenuh jugak aku melayan..anak dia pon cam tuh...

yang sedihnya.....mase pak cik tuh tengah restless...dia boleh bercakap lagi ngan anak dia..aku pom sempat la  pasang telinga..( T____T  )


pak cik : abu...meh sini kejap....abah nak cakap..tolong tinggikan kepala katil...

anak: yela abah.....( dengan muka ketat die naekkan jugak kepala katil..aku duk perati dua beranak nih...hehhehe..)

pak cik : abu...Abah sesak nafas....turunkan kepala katil.... 

anak : abah ni...nak ape lagi...abah kan sakit..

pak  cik : Abah nak mati.....

hmm...aku tersentak dengar jawapan pak cik tuh.....hmmm...betol la kan kate orang tua2....kalau orang yang nak meninggal nih....macam dia tau je tanda2 dia nak mati...sedih pulak aku dengar....

aku n member2 pegi rehat..lepas kitorang rehat...tengok2 pak cik tu dah unconcious....B/P pon dah drop..SpO2 pon dah 73 %..tepat pukul 1.09 pm....pak cik tuh dah tak de....anak die???korang tak payah cakap la....menangis je...kecian aku tengok...dengan aku2 skali naek sebak....kitorang pom..sediakan ape yang patot...kapan kan jenazah arwah pak cik tuh....

aku bercerita pasal nih...bukan nak mengaibkan sesiapa....cuma nak berkongsi cerita.....yela kan...kita manusia ni..memang tak lari dari kematian....tak kira sesiapa..tak kira mase...kalau ALLAH dah takdirkan...siapalah kita untuk menolaknya....same-same la kita mengingat kan mati...lagi pom...tak rugi...dapat pahala lagi...

semoga roh pak cik tuh...di cucuri rahmat dan di tempatkan di kalangan orang-orang yang beriman...Amin...






Monday, February 28, 2011

BlogList Pak Cek Biola...




hai korang......firstly aku nak ucapkan time kaseh pada fieza coz dah tag aku untuk join bloglist Pak cek Biola...
so,,tak nak cakap panjang2...aku pom join jugak..tens fieza...kalu korang sume nak join jugak..di persilakan....SILA KELIK..

so sekarang mase untuk tag  3 member..






Thursday, February 24, 2011

Saya Dah Join FaceBlog...Awak??




wow!!!aku dah join faceblog....bagi korang yang belom join...sila la KELIK SINI... ok??
hmm...tak rugi kalau korang join...best ape..bleh promote blog korang kat situ...aku malas nak bebel panjang-panjang...lagipon mood untuk menghapdet belog kureng..so korang pakat-pakat la join ramai-ramai ek...check it out bebeh!!!!

p/s: dah pukul 1...aku tido dulu..babai sume..nite...



Wednesday, February 23, 2011

Aku suke pink...



hmm...aku tak tau kenape sekarang nih aku sangat tertarik pada warna-warna ceria n lembut macam pink...yess..sekarang mata aku sangat tertarik pada warna gurlish tuh...mungkin hormon estrogen tengah melimpah ruah nih..hahaha....

kalau dulu...aku tak suke warna pink..kenape??bagi aku sape yang suke warna pink tu lembik...manja and so on la....now terbalik pulak...bak kata kawan aku...

" fie ko dah jatuh cinta ngan kaler pink"...dulu kemain lagi...tak suke...."

huhu..teruk gak aku kena gelak..hmm..sabor jela....kalau nak di ikutkan...sekarang aku kalau nak beli ape-ape mesti pilih yang berwarna pink...cepat je tangan aku ambik yang kaler pink..(.*__* )


aku nak towel nih....comeynye kaler pink...


ni pon aku nak....sweetssnye....



aku saje besarkan gambar2 ni...biar korang berdarah mata tengok kasut pink nih...hhehee...




ni bukan aku punye slipar jepon...tapi kau suke slipar jepon kaler nih...ngeh3...


Sunday, February 20, 2011

Saya join BlogList Yuyu Zulaikha..


hai korang...aku dah join bloglist Yuyu Zulaikha ...korang kenal tak ngn blogger yuyu nih??mesti korang kenal kan?Sape tak kenal cik yuyu yang comey cute miut nih....aku suke bace blog die nih...memang awesome..korang tak pecaye??sila skodeng belog yuyu ok...so aku dah join....korang bila lagi????jom KELIK SINI kalau korang nak join..


Saturday, February 19, 2011

HOBI BARU AKU...Betta Fish




ok..korang nampak tak gambar kat atas tuh....cantik kan ikan laga kat atas tuh...aku suke sangat2....sebenarnye..aku dah lame dah minat nak bela ikan laga nih...tapi macam2 hal yang menghalang niat suci aku nih...chewahhh..hehe..aku sebenarnya dah pernah bela ikan laga nih...tapi yela kan....kebanyakannya tak hidup lame...huhu...aku pom tak tau kat mane silapnye...=D

sekarang aku dah ade hobi baru...selaen bace buku..haha..( T___T )...aku jugak suke bela ikan laga nih....ikan laga aku kaler biru....sebenarnye...aku tak tau ikan laga aku tu kaler ape...yela..kejap2 aku tengok die jadik kaler purple..kejap2 kaler biru...aku pom tak tau nape boleh jagik camtu...korang rase nape ek??...


haa..ni dia aku punye ikan laga.maaf sebab pic tak berape clear..aku snap pic nih gune henpon sonny aku je nih...huhu..aku namekan die DINO...sempena name encik sayang...hihihi..sebenarnye DINO ni encik Sayang yang belikan sebelom die pegi Selangor. : )

hmm...aku suke bela ikan sebab aku suka tengok dorang berenang-renang dalam air..nampak hepi je....takde masalah..kekadang kalau takde keje....boleh plak aku tersidai kat tepi akuarium lame-lame semata-mata nak tengok ikan emas aku berenang....opss...lupe nk bagi tau....kat umah aku pom aku bela ikan emas...


ok la....stakat ni dulu entri aku psal hobi baru aku nih...entri akan datang aku akan cerita tentang cara2 penjagaan ikan laga nih..bagi korang kat luar sane yang berkongsi minat bela ikan laga ni same macam aku...korang boleh la sharedkan tips menarik n berguna tentang ikan laga nih....hehe..boleh kan????

p/s: Korang suke bela kura-kura tak???aku rase cam nak bela kura-kura jugak la lepas nih..cute kan??.ngeh3...





Monday, February 14, 2011

Salam Maulidur Rasul...



SALAM MAULIDUR RASUL saw buat semua sahabatku... bersama kita hayati perjuangan Rasulullah saw.. Manusia agung pilihan Allah swt... renungkan hadis ini bersama:
"Katakanlah: Jika kamu(benar-benar) mencintai Allah,(maka) ikutilah aku(Nabi),nescaya Allah mengasihi dan mengampuni dosa-dosamu. Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." Ali Imran Ayat 31..

barakallah hulakuma




Obesiti??Oh No!!!



OBES!!! iye....obesiti..atau dalam bahasa melayunya kegemukan...entri aku kali ini berkisarkan tentang masalah obesiti nih ok??aku nak mintak maaf kalau entri ini sedikit sensitif...=D kalau korang perasan la kan....corak pemakanan penduduk malaysia sekarang nih dah terikut2 corak pemakanan mat salleh sane tuh.....setiap hari makan KFC n McD..mane tak gemuk?? restorant fast food kat malaysia nih pom dah macam cendawan tumbuh lepas ujan dah...banyak sangat...

hmm..aku percaya sume orang tak suke jadik gemuk..betol tak??.kalau korang nak tau...ade beberapa faktor yang menyebabkan masalah obesiti nih...

1. GENETIK..
ok..dah namenye genetik..tak heran la kalau seseorang tuh bersaiz besar....korang jangan salah paham ek...sebenarnye macam nih..bila seorang ibu tuh pregnant n die bersaiz besar...secara automatiknye lemak2 yang berlebihan dalam badan ibu tuh akan di taransferkan pada baby yang di kandungnye tuh..sebab tu la kalau korang perasan,,ibu2 yang obesiti cenderung mendapat anak yang jugak obesiti..ngee...:)
pic dari uncle google..

2. KEROSAKAN PADA SALAH SATU BAHAGIAN OTAK
untuk pengetahuan korang,,,di otak kita ni terdapat satu kalenjar yang di panggil kalenjar hypothalamus...fungsinye mengawal suhu badan, perilaku dan tabiat makan seseorang dan laen-laen.
apabila " hypothalamus ventromedial " ni mengalami kerosakan,,maka seseorang akan menjadi rakus dan gelojah serta kuat makan..sebab tu jadik obesiti...:(

3. TABIAT MAKAN BANYAK
OK...sekarang cerita tentang corak makan ek...orang gemok biasenye responsif  tentang makanan lebih tinggi dari orang yang normal..mereka jugak cenderung makan apabila terasa nak makan..bukannye makan ketika lapar...sebab tu la dorang akan makan banyak...tengok je makanan yang sedap2 terus rase nak makan..huhu


ni pom uncle google yang kasi...


4. KURANG BERSENAM
hmm...yang ni part paling penting...kalau korang malas nak bersenam...macam mane korang nak bakar kalori yang banyak2 kat dalam badan korang lepas makan french fries kat McD tu..hehhe...bukan orang gemok je tau yang kena bersenam...orang yang kurus pom kena bersenam jugak...sekurang2nye 2 kali seminggu..bukannye susah sangat pom kan??

5. PENGARUH EMOSI
oit...kalau part ni memang aku setuju sesangat....korang pernah tak kalau stress n rase nak marah orang mesti rase nak makan...plak tu bukannye makan siket..bercupak-cupak korang makan...even aku sendiri pom mesti angkut makanan banyak2 kalau stress n bengang ngan sape2..hehehe..sebenarnye tak elok habit camni...so kite same2 la pikir mane yang terbaek untuk kita...kan??kan??


huhu..tengok pompuan nih..sedap ke makan laptop??

6. LIFESTYLE 
kalau seseorang tuh dilahirkan di kalangan orang yang menganggap bersaiz besar tuh simbol kebahagiaan..maka seseorang tu akan cenderung menjadi gemok..korang paham tak maksudnye??ok..meh aku terangkan...contohnye cam nih..parent2 yang kat luar sane tu yang menganggap makanan adalah simbol rase kasih sayang  dan selalu menghidangkan makanan segera asalkan anak mereka hepi...tak kira la makanan yang sihat atau makanan yang tak berapa sihat macam fast food la kan...selagi persepsi tu tak berubah..maka bertambah-tambah la kanak-kanak obesiti kat malaysia ni...


aku rase itu saje serba sedikit info tentang faktor yang menyebabkan obesiti yang aku dapat kongsikan ngan korang....bagi korang yang bersaiz besar...jangan la kecewa sebab walaupon korang besar...selagi takde penyakit yang merbahaya...korang still lagi tergolong dalam kalangan orang yang sihat...hehehe...senyum sket..:)


ok...adios....babai...







Sunday, February 13, 2011

sebab2 aku suke tengok cite korea n dengar lagu K-pop..=0

hai korang sume..aku nak tanye korang aweks-aweks kat luar sane...korang minat tak mamat korea??hah..korang tanye aku??hahaha..mesti la..aku tersangat la minat pada mamat korea yang hensem n cute nak mampos..hehehehe..

korang pernah terpikir tak kenapa ramai2 awek2 kat mesia nih suka ngan mamat korea..ala...bukan mamat je...awek-awek korea skali la...aku pom suke gak tengok cite n dengar lagu dorang...pendapat aku la kan...

1. dorang sume nih cute n ensem....betol tak?????


comey kan???even die buat mulut muncung pom comey..lau aku yang buat muke cenggini...mak ai....pengsan korang nanti..hehehhe..

2. lagu dorang best2...contohnye kumpulan wonder girls tuh...best je lagu2 dorang...sekarang nih..kat korea sane tu..macam2 group K-pop yang muncul cam cendawan tumbuh lepas ujan..KARA la,,SNSD la...macam2....lau korang tak percaye jugak..try search kat youtube...tengok la puas2..


3. aku rase dorang ni romantik la...aku suke tau tengok cite korea yang ade adegan romantik cam lam cite playfull kiss tuh...ala...part yang oh hani buat cokelat semata2 nak antor cokelat tu kat baek seung joe...dah la dalam ujan.,,,sweetss sangat...hehee..


4. aku dah takde idea nak tulis...laen kali sambung lagi..hheheh...* sengal *


babai....thanks 4 reading.....





takde tajuk...coz aku sedih...:(

hmm..tetiba je malam ni aku rase rindu ngan zaman sekolah...betol la orang cakap kan...zaman sekolah paling sukar nak di lupa....bagi aku banyak sangat kenangan zaman sekolah yang terpahat kukuh lam ingatan aku sampai la sekarang....antara kenangan yang x bley blah time zaman skolah dulu mase aku mula-mula masuk form 4..korang pernah dengar tak orang cakap...mase form 4 mase untuk honeymoon????mesti pernah kan???aku pom dulu cam tuh...time form 4 memang maen2 tak ingat dunia...sekarang menyesal sebab x dapat jadik doktor...hahaha...gurau jek..

kenangan paling best skali mase aku n beberape kawan aku skip kelas add math sebab tanak blajar add math....aku kan bengap...ape2 yang melibatkan nombor2 sume aku tak suke..kihkih..=D
hahaha..camne nak jadi pandai lau aku slalu skip kelas add math..slalunye alasan y kitorang guna nak pegi siapkan majalah sekolah...maklumla aku nih salah sorang sidang redaksi sekolah...tapi sekarang sumpah aku menyesal gila....kalau la aku rajin blajar add math dulu..(nada sedih nih)...T____T

dialog aku n kawan time nak monteng kelas...

aku : hmmm...jap lagi mase add math...aku bengap la....jom kite pegi bilik hypermedia...hhehehe..

kawan : jom...bosan la....ko cam tau2 je aku..huhuhu..tapi kan aku rase bersalah je...

aku: hmmm...takpe dah naek form 5 nanti kite study betol2 ek????

kawan : ok....nanti kite study same2 ek..


bile ingat2 balik kan..aku rase nyesal sesangat...yela...aku ni bukan la kategori student yang cerdik pandai tuh....boleh pulak aku buat keje tak berfaedah time form 4...siyes aku nyesal...mak tolong la maafkan anakmu yang berdosa nih.....


dah lah...tak nak cite lagi...sedih2...=(
aku rindu nak sekolah balik.....rindu kat sekolah aku..hmm....nak sekolah balik...







Saturday, February 12, 2011

Teenage Dreams by Katy Perry



jom layan........=D


video



best kan???aku suke sangat2 lagu nih....harap korang enjoy la ye tengok video nih...
babai sume...





Friday, February 11, 2011

Rase cam nak kawen je..hahaha..

salam sume...sori lame tak update blog..dah basi dah blog aku nih....tak sempat nak update...sori sangat2 ye korang sume...sebenarnye aku bukan sesaje tak nak update blog..mase yang tak mengizinkan..huhu..aku sekarang sedang sibuk berkhidmat pada masyarakat..( praktikal la )....hehehe....ok untuk tebus kesalahan aku yang tak sempat nak update blog...( salah ke?? huhu) aku nak bebel kat korang sume..haha..jangan marah..=D

first of all..aku nak ucapkan tahniah kat member aku Amer...coz dah slamat melangsungkan perkahwinan baru2 nih..kepada Amer dan pasangannya kak Linda aku doakan korang bahagia hingga hujung nyawa...hehehe..semoga dapat ank yang kiut miut ek macam aku...hahhaha..acah je...korang ni...cakap camtu pon dah nak marah...


selamat pengantin baru......

bile tengok orang kawen nih..aku pom rase nak kawen jugak...hahaha...gatai kan??korang camne??pernah rase camtuh tak??hehehe..tapi takpe..aku boleh sabar lagi...lambat benor encik sayang abih blajar..(T___T)

k la...aku tak nak cakap panjang...aku nak korang tau..walaupom aku takde mase nak update blog tiap2 ari...aku tetap sayang korang..mmuuuaha...peace..

babai sume....





Tuesday, January 25, 2011

Gadis Manja Pilihan Lelaki??

salam sume...kepada golongan awek-aweks di luar sane tuh...meh dengar cite aku...hihi...okeh aku nak cerita kat korang sume tentang jenis2 awek yang jadik pilihan kaum adam..haaa..aku tau korang mesti suke bace pasal nih kan?kan??=D

ok..tanpa buang masa.....



sekadar gambar hiasan....huhuhu




TERLALU MANJA
 bagi korang yang rase korang berada dalam kategori cik aweks yang terlalu manja....aku harap korang bersabar ye...bukan ape...biasenye lelaki kurang suke pada awek yang terlalu manja...mungkin mula2 kenal memang dorang suka....korang jangan tak tau...lelaki nih jenis makhluk yang cepat bosan..dah lame2 kenal...naek menyampah jugak..yela kan..mane tahan kalau manje yang mengalahkan kucing tuh..agak2 la kan...hehehe

BUAT-BUAT MANJA
ok...buat-buat manja??kalau korang nak tau...kaum adam tak suke la aweks yang buat-buat manja nih..bukan ape....kemanjaan korang tu tak nampak natural tau....lagi nampak mengada-ngada ade lah..huhuhu...so elakkan bersikap camni tau.....

MANJA MACAM BUDAK-BUDAK..
haa..ni lagi satu jenis manja yang tak di sukai lelaki....huhuhu...even aku sendiri pom tak suke tau kalau ade aweks yang jenis macam nih...tegur sket tak boleh...marah lagi la...cepat betol touching....hmmm....mesti cepat pakwe korang angkat kaki...siket2 merenget...kalah adik sepupu aku yang umor 4 tahun...merenget nak susu...haha..jangan marah...


ni budak manja kesayangan aku....Dalila...



MANJA BERTEMPAT
     yes!!yang nih aku suke...korang tau tak...kaum adam nih die suke tau klau awek die manja2..tapi mesti bertempat la kan....manja bertempat nih maksudnye pompuan yang tau situasi dan masa yang sesuai nak bermanja ngan pakwe dorang...barulah nampak berdikari...pompuan yang bersikap macam nih memang menjadi rebutan pakwe2 kat luar sane..haaa...ape lagi??jom kite praktis jenis kemanjaan macam nih...hahhaha....
* sengal *


ok...ni saje2 je aku nak interprem..gambar aku takde kene mengena ngan entri ni ye..haha



POMPUAN YANG SUKE MINTAK DI MANJA...
aku tau..sume pompuan suka di manja2...tipu la kalau korang tak suke...tak normal la tuh...even aku sendiri. pom....hahaha...tapi jangan selalu tau mintak di manja bagai menatang minyak yang penuh..fuh berperibahasa...layanan first class macam tuan puteri...kalau merajuk..mintak pujuk2 siap kena beli cokelat ferero rocher + teddy bear bagai..kalau sekali skala takpe lagi...kalau tiap2 kali....mesti pakwe korang pening kepala layan kerenah korang..betol tak??


ok...aku dah abih membebel....korang layan je ek????
Thanks for reading!!

surat untuk kamoo...

dear kamoo,,

         Tak tau nak cakap ape..takde idea nak menulis....aku cume harap " kamoo" hepi selalu....aku tau aku bukan insan sempurna yang boleh buat semua orang hepi...aku cube buat yang terbaik untuk puaskan hati semua pihak,...tapi ape kan daya....aku hanya aku....

          kalau kamoo gembira...aku jugak gembira...kalau kamoo sedih...aku pom terase....mungkin silap datang dari aku..aku mintak maaf..kita dah tak macam dulu....sekarang kite macam orang asing....sekarang kita dah tak semesra dulu...kenape ye???

          tapi xpe la...sebagai seorang sahabat...aku sayang kamoo macam aku sayang diri aku sendiri...mungkin ade hikmah di atas semua yang terjadi....aku redha..semoga kamoo bahagia selalu..itu saja pintaku..


  sekian...wasalam..

Friday, January 21, 2011

Rahsia Tulisan Tangan

hai sume...salam 1 blogger..kih3..ok..hari ni aku nak berkongsi rahsia tentang tulisan tangan...korang boleh tengok maksud personaliti korang berdasarkan tulisan korang...ok aku tak nak membebel macam itik..korang layan je...cekidaut....





TULISAN BERUBAH UBAH

Ada orang yang bentuk tulisannya tidak pernah berubah ubah sejak dari dulu lagi. Ha..itu menandakan bahawa dia juga seorang yang sukar untuk berubah. maknanya dia lebih suka mengekalkan personaliti dirinya yang sedia ada sejak dulu. Sebaliknya jika tulisannya sering berubah-ubah, bermakna dia sentiasa mengalami pembentukan dan pembangunan personaliti dirinya malah dia 
juga bersikap individual. Dari segi membuat sebarang keputusan, orang yang 
tulisannya tidak berubah sejak dulu lagi lebih tetap pendirian dan lebih tegas.

Manakala mereka yang sering berubah corak tulisan mereka dikatakan lebih mudah untuk berubah fikiran. Bukan bermaksud mereka ini tidak berpendirian langsung tapi keputusan mereka itu masih boleh dipengaruhi oleh orang lain.


KECONDONGAN TULISAN

• TEGAK
Sekiranya tulisannya itu tegak saja bermakna dia seorang yang rajin, bertanggungjawab, pandai bergaul dengan orang lain dan sikapnya amat menyenangkan. Dia juga mampu membuat keputusan dengan wajar dan tepat.

• CONDONG KE KANAN

Orangnya bersikap terbuka sama ada dalam pergaulan biasa atau hubungan 
cinta. Namun dia ini juga sentiasa memerlukan bantuan dan tunjuk ajar daripada orang lain dalam apa juga yang dilakukannya. Dalam erti kata lain, mereka ini kurang yakin dengan tindakan yang diambil dan memerlukan pendapat dan pandangan orang lain untuk menyakinkan diri mereka sendiri. Mereka juga mudah ditimpa perasaan cepat bosan jadi sebab itu cukup pantang kalau mereka kena tunggu lama!


• CONDONG KE KIRI

Wah! Rupanya dia ini seorang yang sensitif walaupun mungkin dari segi luaran nampak dia ini seolah-olah tak kisah sangat. Selain itu, dia juga seorang yang amat berhati-hati dalam apa juga yang dilakukannya kerana dia tidak mahu timbulnya sebarang penyesalan di kemudian hari nanti. Walau bagaimanapun jangan tak tahu, mereka ini seorang yang cukup setia kepada orang yang dicintainya! Cayalah!


BENTUK TULISAN


• LEBAR

Ia menandakan bahawa dia seorang yang aktif dan suka melibatkan diri dalam pelbagai persatuan dan pertubuhan. Selain itu dia juga gemar mengembara sambil bercuti. Tapi nampaknya dia ini kurang bijak dalam menjaga hati teman-teman.

• TULISAN KURUS
Ternyata dia akan melakukan perkara-perkara yang hanya digemarinya saja.

• TULISAN BERSEGI EMPAT
Otak matematik rupanya dia ni.

• TULISAN BULAT
Ini menandakan dia seorang yang suka bergaul dan penyayang.

• BERSAMBUNG
Pemikirannya berdasarkan logik.

• BERCERAI CERAI
Segala tindakannya lebih cenderung mengikut gerak hatinya saja!


JARAK TULISAN

• TULISAN JAUH
Sekiranya dia mempunyai jarak antara tulisan agak jauh, bermakna dia 
sukar didekati dan tak suka orang lain terlalu rapat dengan dirinya. Bukan 
apa, jika dia mungkin akan bersikap mengongkong atau bergantung pada 
orang-orang yang rapat dengan dirinya itu.


• TULISAN RAPAT
Memang mudah untuk berdampingan dengan dia ini kerana dia juga berfikiran terbuka.


RUANGAN DI TEPI

Perhatikan ruang yang ditinggalkan pada muka surat itu. Sekiranya:

• RUANG KIRI KANANNYA SAMA
Jarak ruang di kiri dan kanan muka surat itu adalah sama besarnya, bermakna 
dia seorang yang berfikiran optimistik.


• RUANG MUKA SURAT SEBELAH KIRI KECIL
Itu menandakan dia seorang yang amat sensitif sebenarnya!

• RUANG MUKA SURAT KANAN KECIL
Sememangnya dia seorang yang rajin namun sukar membuat pertimbangan 
yang sewajarnya.


• PENUH SATU MUKA SURAT
Ternyata dia seorang yang amat tegas dan mempunyai banyak idea bernas 
yang boleh dikongsi bersamanya.





sumber: Hanan.com.my




haaa..dah puas hati??so korang jenis yang macam mane????

kelas cakap bahasa ganu!!


ok...hari ni aku nak ajak korang blajar cakap bahasa terengganu same2 ngan aku...boleh tak???tapiii...aku nak upah abg zizan yang ajar korang..hehhehehe...ok....

video

ok...sekian...babai...

Thursday, January 20, 2011

Binatang terTUA VS orang TUA...

hallooo....salam sume...watpe tuh??korang ade keje tak??kalo takde keje..meh pakat dengar cite aku ramai2 yek...haha...ok..hari nih aku nak bercerita pasal paper yang aku  dah seat tadi....kalo korang masih ingat...dalam entri aku sebelom ni..aku ade bagitau korang yang hidup aku dalam beberapa bulan ni akan di penuhi dengan exam...huhuhu...tak suke!!!tak suke!!!( T____T )
hmm...untuk test tadi aku seat untuk paper Kejururawatan Gerontoloy atau dalam bahasa medikalnye...blajar tentang org tua....huhu..dalam subjek ni korang akan study tentang orang tua..dari A to Z...tapi aku tak nak la cerita pasal subjek aku nih...nanti korang tak paham pulak..hehe..peace..

ceritanye macam nih....lepas pengawas peperiksaan dah baca arahan sume....and then kitorang di benarkan jawab soalan tu...ops lupe aku nak bagitau...soalan dalam bentuk subjektif ye and dalam 50 soalan....siket je....jangan bimbang ye...aku pom dengan konfidennye selak kertas soalan untuk jawab soalan la kan??

soalan no.1
- dah jawab...

soalan no. 2
- pom dah beres..

semua soalan di atas berkisarkan tentang orang tua la kan...dah paper gerontology...sume pasal orang tua la....

TIBA-TIBA

soalan no. 3

DI ANTARA BERIKUT MANAKAH BINATANG YANG MEMPUNYAI JANGKA HAYAT PALING LAMA??( macam ni la bentuk soalannye..aku pom dah lupe..hehe..)

A.GAJAH
B. LEMBU
C. MANUSIA
D. KURA-KURA

aku pandang kiri kanan aku...aku tengok member2 aku sume tengah senyum2 sambil pandang kiri kanan..ade jugak yang tergelak....korang rase kenapa ek???huhuhu..mesti la pasal soalan nombor 3 yang ntah pape tuh..rasenye tak tercapai akal bile bace soalan tuh..dalam banyak2 soalan pasal warga emas..tiba-tiba terselit soalan pasal binatang yang paling lame idup..aku pon tak tau ape kaitan antara binatang paling lame idup ngan subjek gerontology nih..memang tak logik..hik3..aku pon jawab la D...kura-kura...

rase2nye jawapan aku betol kot...sebab aku dah google tenet tadi and carik binatang ape yang hidup paling lame...dan.......................jawapannye adelah kura-kura...i likesssss...


mungkin ini la pic kura-kura yang tertua kat dunia....dah pangkat moyang kura-kura..korang perasan tak kaki die cam kudung je kan??haha

ok la sume...babai...


Thanks for reading....





Wednesday, January 19, 2011

PLayfull Kiss...:)

hahaha..tengok tajuk entri pon dah gempak...jangan salah paham ye sume....tajuk je playfull kiss...yang sebenarnye aku nak cite pasal drama korea yang aku baru abih tengok nih...hehhehe..jangan mare..


.............PLayfull Kiss..........

ok...sekarang aku nak start bercerita...korang kena dengar tau..kalau tak.....kena cubit..hahhahahha..acah je...
sinopsis drama playfull kiss ni macam nih....cite ni mengisahkan sorang budak pompuan yang bernama Oh Ha Ni...die ni sorang yang tak brape cerdik. kalau time periksa slalu dapat nombor corot....tapi.....die ni dah jatuh cinta pade sorang guy yang pandai n hensem  kat sekolah die tu ...huhuhu...cam tak logik je....hhahaha

part yang paling aku suke ialah mase si Oh Hani ni pegi hantar surat cinta kat baek Seung Jo...punye la suke si Oh Hani ni dapat surat balasan...tapi Baek Seung Jo plak punye la jahat pegi correctkan ejaan yang salah dalam surat Oh Hani tue..kesian die....

nak di jadikan cerita...berlaku gempa bumi....rumah Oh Hani runtuh..so die ngan ayah die pom menumpang kat rumah Baek Seung Jo ni...hmm....lepas tu macam2 perkara sweet yang berlaku dalam kisah idop dorang berdua ni....aku tak nak cerita panjang...korang boleh tengok kat Dramacrazy cerita nih..memang best....KLIK SINI

video


k la sume....sekian saja.....thanks for reading!!